Favorit i repris

Denna sommar ska jag odla hjälmbönan (också kallad hyacintböna) igen! Det vetenskapliga namnet är numera Lablab purpureus, tidigare Dolichos lablab

Förstår varför, eller hur?

Fast det är inte bara för att den har vackra blommor, rankor och bönor. Jag måste smaka på den. Hjälmbönans unga baljor används som grönsak i stora delar av Asien och Östra Afrika. Och blommorna lägger man i sallden – vilken färgkick! Undrar om bönbaljans färg behålls efter kokning?

Blötläggning som start

Fröna är stenhårda och gror bäst om de blötläggs över en natt. Sådden får undervärme, men det fungerar nog ändå – kanske det bara tar lite längre tid.

Otroligt vacker även på insidan. Som ett smycke.

Etiketter: , , ,

2 svar to “Favorit i repris”

  1. Arboarkticum Says:

    Hittade nyligen denna fantastiska blogg! Plöjer nu med stort nöje vartenda inlägg.

    Tack för påminnelsen om hjälmbönan, och tipset med undervärme. Det ligger en bortglömd påse på diskbänken och väntar.

  2. hasselmark Says:

    Tack – detsamma, plöjer också din. Om du odlar hjälmbönan och smakar på den vill jag gärna veta vad du tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s