Kornellgodis

Wow! Den kinesiska blomsterkornellen, Cornus kousa var. chinensis, blommar – men bara på de grenar som varit under snön! Annars har den klarat sig strålande. Den står på trädgårdens förmodligen bästa plats där ett sandstråk drar fram och dränerar. Jag vet att det pågår diskussioner på nätet om buskens härdighet. Jag kan bara säga att här, Sollentuna, går det fint. Inte ens några infrusna grenar efter denna vinter.

Annonser

Etiketter: ,

6 svar to “Kornellgodis”

 1. Vittran Says:

  Hej!
  Har ingen kornell så jag vet inte så mycket om den. På bilden är den vacker.
  Regnet var bra som kom men blåsten kunde vi varit utan. Det mesta av syrenblommorna är borta. Hela gårdsplanen är över med blommor och en del av gräsmattan är vit av kastanjes blommor.
  Såg att du har en bonsaikastanj, hur lyckas man med det? Jag har några små kanstanjer i kruka går det att göra bonsaier av dom?
  Vallmon gör sig otroligt fint i vas.
  Ha en bra dag!

  • hasselmark Says:

   Plantera dina kastanjer i tråg. Finns hos bra trädgårdshandlare eller också gjuter du själv. Plastkrukor tror jag inte på och lerkrukor fryser sönder. Det behövs inte mycket jord men någon liten gödselvattning då och då. Forma efter hand och ta bort de stora bladen i början. Låt kastanjen stå ute under vintern och täckas av snö. Skulle du vilja beskydda och ta in trädet – så dör det.
   Jätterolig odling och ganska gratis.

 2. Arboarkticum Says:

  Nu blev vi oklädsamt avundsjuka.

  Cornus kousa är en favoritbuskel – och hos oss har det hittills gått totalt åt pipsvängen att odla den. Inte ens förr-förra vintern gick det. Men tro inte att vi ger upp! 🙂 Nästa försök blir att sätta den på vår sandiga ås i stället för den varma vägghörna där vi hittills försökt (där tulpanträdet, som påstås vara mindre härdigt, stortrivs). Vet du om din har något sortnamn, eller är det en ren Cornus kousa var. chinensis?

  • hasselmark Says:

   Tror på sanden. Inget sortnamn. Under de första åren frös grenspetsarna bort, nu tycks kornellen gilla läget. Det är märkligt att inga blommor kommer över snöhöjd detta år – förra blommade hela busken. Nästa höjdpunkt är hösten med mycket rött och rödbrunt. Men det måste vara en höst bra för växter.
   Tulpanträd… hjälp, jag dreglar!

 3. Linda Says:

  Åh, så fin. Nu har habegäret verkligen vaknat!

  //Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s