Oumbärlig lök

Mina två sorter vitlök, Thermidrome (bilden) och Vigor, är skördade. Klyftorna sattes i slutet av oktober och blasten hann sticka upp innan den oregerliga vintern kom. Nu kan man fråga sig om det, förutom nöjet, är någon vits med att odla vitlök? Jo, det är det. Den hemodlade löken, som får torka hängande utan stress, blir betydligt enklare att skala. Med tiden hårdnar skalet och vitlöken håller sig ända tills det är dags att skörda igen. Den smakar starkt och gott.
Om du tycker att det är svårt att fläta blasten kan du helt enkel binda ihop lökarna med ett snöre. Lägga ihop dem en och en, sno om ett varv och dra till. Det kommer att likna en fläta.

Hos vissa sorter, särskilt Thermidrome, kan du hitta smålökar som sitter ”i luften”, mellan bladen. Det är s k halslökar. Dem plockar jag och lägger i svalskåpet tills det är dags att plantera under hösten. Nästa år blir det en liten rund lök utan klyftor. Du känner säkert igen den från grönsaksdisken där den går under namnet Solo.

Det finns massor av vitlökssorter,  många är franska. I år ska jag prova italienska Aglio rosso di Sulmona från Gourmetgarage.

Etiketter: , , ,

3 svar to “Oumbärlig lök”

 1. Sophia Callmer Says:

  Odla vitlök är roligt och de blir väldigt goda precis som du skriver. Och de är ju dessutom vansinnigt goda färska!
  Tack för tipset om Gourmetgarage.
  Sophia

 2. Arboarkticum Says:

  Ännu ett oumbärligt tips från dig! Inte visste vi att det blir klyftfria lökar av halslökarna (luftlökar har vi kallat dem förr). Strålande! Såg att det satt ett antal små halslökar på någon av sorterna i landet. Skulle precis till att skörda, så ditt tips kom i rättan tid, innan de hann bli uppätna!

 3. hasselmark Says:

  Vitlök är verkligen roligt att odla. Och halslökarna blir så fina efter en tur i jorden. Jag tycker att butikernas ofta är dåliga och faller ihop i ett mögelmoln efter en tid. Det gör inte den hemodlade. Så kör hårt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: