Dunderskön – och avskräckande


Vippvallmon, Macleaya cordata, är given i min trädgård och just nu står den som vackrast med sina kopparfärgade plymer, som når över 2 meters höjd. Jag vet att den förskräcker men det är nog oftast det minst förskräckande med den här växten som gör den impopulär: att den sprider sig med utlöpare, ganska ordentligt också.  Om man inte planterar den alltför tokigt tycker jag inte det är några större problem. Jag hugger av utlöparna med en vass spade och drar upp dem. Sedan håller den sig på plats till nästa år.
Det som borde förskräcka är att den är mycket giftig och växtsaften kan orsaka ordentliga skador på huden. Att äta den är farligt för både människor och djur. Men vippvallmon har under minst tusen år använts inom medicinen i Kina och ingår numera i mediciner mot främst prostatacanser. Ämnen i vippvallmon ingår i antiinflammatoriska medel och i antibiotika och man gör insektsmedel av den.
Blomvipporna är sköna, men bladen, just bladen, är allra vackrast! Eller hur?

Annonser

Etiketter: ,

8 svar to “Dunderskön – och avskräckande”

 1. Ruben Says:

  Håller med om att den är vansinnigt vacker just nu. Har haft den planterad i en nergrävd hink utan botten, men den lyckades ändå sprida sig, fråga mig inte hur. Dessutom blev den inte så praktfull med begränsad rotrum. Numera får den breda ut sig som den vill, utan hink, och jag gör som du, kapar och rycker upp ”överskottet”. Fungerar utmärkt! Snygg bild!
  /Ruben

 2. Sophia Callmer Says:

  Mmm, så vacker! Har sett den i flera trädgårdar på sistone, elegant trots sin storlek. Om den är så giftig kanske jag ska låta bli den, det händer ju någon sällsynt gång att våra får rymmer, och det hade varit hemskt om de blev förgiftade.
  Sophia

 3. Linda Says:

  Fantastiskt snygg. Är nyfiken på hur du tog bilden på bladet – hur du fick det så platt. Ligger det på ett ljusbord? Snyggt är det i alla fall!!!

  Ha det gott!
  //Linda

 4. Linda Says:

  Ha ha! Det måste jag testa 😉

 5. Anita Says:

  Måste erkänna att jag inte känner till Vippvallmo men det var en intressant bekantskap. Bladet är ju fantastiskt vackert … och även blomvipporna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s