Bombus

Humlans vetenskapliga namn är så passande att man tycker sig se en tanke bakom det. Jag gillar humlor skarpt även om jag häromdagen blev stungen av en. Det var mitt fel. Men snabbt på med kortison och ner i magen med en tablett-dito,  jag är allergisk mot åtminstone getingar. Blev ingen reaktion alls.
Man måste beundra den här lilla kämpen som är ute i ur och skur.

Våt och lite sliten, ivrigt jobbande med att fylla pollenkorgarna och ta en liten slurk nektar. Såg en gång ett humlehus (pappkartong) i ett kommersiellt tomatväxthus. I öppning satt väktaren, en ilsken humla som började blåsa upp sig så fort någon kom i närheten. Där skulle jag aldrig sticka in fingret.

Det finns ljung-, blåklocks-, klöverhumlor och många fler. Det antyder hur specialiserad humlan är.  På bilden är det en dahliahumla – NEJ den finns inte. Men om man vill kolla in hur olika humlor ser ut så finns det plancher från SLU här. Och då kommer jag fram till att det här är en trädgårdshumla, kanske. Det låter i alla fall logiskt.

Dahlian är för övrigt en ur årets frösådd av kaktusdahlior. Jag kommer framöver att visa hur de blev.

Etiketter:

2 svar to “Bombus”

  1. Linda Says:

    Dahliahumla är definitivt ett passande namn. Börjar nästan tro att de använder dahlior som regnskydd. Här tycks det sitta en humla i varje utslagen dahlia, även när regnet vräker ner.

    Ha en bra dag!
    //Linda

  2. hasselmark Says:

    Du har så rätt. En riktig humleblomma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s