Nu slår plommonen i backen så tätt att hunden vägrar att gå under bombardemanget. Först trodde jag att det var mirabeller. Men nej, det är nog allmänt gulplommon. Lätt sötma, en aning beska. Men vad ska man göra med dessa mängder?
Det mesta går till spillo. Även grannarna får nog efter ett tag. Och jag vägrar att stapla sockerstinna konserver – jag mår inte bra av socker och jag tror inte det är så bra för andra heller. Den korta tid som de här plommonen finns äter vi dem varje dag eller också gör jag efterrätter så här:
Plommonen snittas och doppas i kokande vatten, bara någon sekund. Sedan är det lätt att dra av skalen. Samma som för tomater.
Jag krossar dem med fingrarna och tar jag ut kärnan. Det blir en slags grov plommonkompott, som behåller sin friska, naturliga smak och har lagom sötma utan tillsatt socker. Lite vispgrädde till är inte så dumt. Visserligen mörknar färgen rätt snabbt men det gör inte så mycket. Kan förhindras med hjälp av citronsaft men då är vi där igen – det kan behövas socker.
Etiketter: allmänt gulplommon, plommon
26 augusti, 2010 kl. 21:48 |
Oj jag hade missat en del här, ser ut som om du hade en fin resa! Plommonreceptet var smart ska prova med mina små plommon om de inte blåst ner i stormen som var i går, augustistorm, konstigt väder!
26 augusti, 2010 kl. 22:10 |
Jo, resan var fin. Och plommonen hemma goda.
30 augusti, 2010 kl. 11:00 |
Kan ge Er ett bra tips hur man lätt får skalet av sina plommon.
Lägg dem i frysen när man sedan tar ut dem så är det hur lätt att ta bort skalet.
30 augusti, 2010 kl. 15:23 |
Tack för det, Carita. Det ska jag göra nu.
10 september, 2010 kl. 17:47 |
Jag tror i alla fall det är mirabeller,för gulplommon har en avlång form,mirabeller är rund.Vi hade en hel alle med mirabeller där jag bodde i Hamburg.
10 september, 2010 kl. 22:34 |
Ja, de här är mer runda så jag går gärna med på mirabeller. Tack för det!