KRÄFTORNA är sörplade!

I lördags sörplade vi kräftor tillsammans med vännerna. För första gången var det inte helt lätt att få tag i dem. Vår sedvanliga leverantör berättade att det inte är  så många som vill fiska kräftor längre. Kommer detta att bli nästa område för import av arbetskraft österifrån? I så fall hoppas jag att kräftbranschen sköter sig bättre än bärbranschen.

Här ligger de i alla fall, röda och granna, i sörplet. Det var min morfar som lärde mig att som barn äta kräftor.  Han bjöd också på speciell lördagsgodis: räkor! Klart att jag blev en ivrig skaldjursätare.

 

 


Växthuset är den perfekta festlokalen för kräftfesten. För säkerhets skull ställer vi in en värmefläkt om det skulle bli småkyligt eller snarare sagt rått. Men det brukar räcka med energin som kommer från gästerna och alla ljusen.  

Det kräver inte så mycket för att göra blomarrangemangen. De måste vara små, det finns inte plats för något stort. Många rosor har just nu en nytändning så de är självklara. Druvorna börjar också mogna och de är så vackra.

Det är roligt att se hur folk äter kräftor.  Alla har sin egen metod. En del, som jag, lämnar allt i ett sammelsurium på tallriken medan andra lägger upp skalen i fin ordning.

 När allt är över samlar vi bara upp skalen och lämnar slagfältet för kaffe vid brasan inomhus där det är osörplat. Dagen därpå blir det stor röjning – men det slipper gästerna.

Annonser

Etiketter: ,

8 svar to “KRÄFTORNA är sörplade!”

 1. Carita Says:

  Här i Roslagen är det inga som helst problem att få tag på färska kräftor.
  Har redan kokat och ätit en omgång ! Hör av Dig om Du vill ha adressen !

 2. Ruben Says:

  Jaså, var det ni som sörplade!! Det hördes ända till grannkommunen! 😉 Lät gott!!!
  /Ruben

 3. Linda Says:

  Visst är det härligt! Har själv suttit i växthuset och sörplat kräftor i kväll. Far min fångade i Vättern i helgen – så underbart gott.

  Växthuset ser härligt ut. Vore roligt att få se mer av det!

  //Linda

  • hasselmark Says:

   Det kommer mer. Växthuset har stått nästan tomt hela sommaren men nu börjar jag plocka in växter igen och då blir det trivsammare.

   • hasselmark Says:

    Nu finns det ju egentligen ingen kräfttid så man kan sörpla när man vill. Men som det alltid varit är augusti och en bit in i september bästa tid för kräftor fångade i svenska vatten. Så passa på!

 4. gourmetodling & kökshemligheter Says:

  Vad mysigt det ser ut! Har inte ätit kräftor i år – måste ju passa på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s