Kap 2: Början

1991 jobbade jag sedan flera år som chefredaktör på Allt i Hemmet. Tidningen gick bra och vi höll konkurrenten Hus & Hem stången med god marginal. 1992 kom den hos Bonniers minst sagt geniförklarade danske koncernchefen Erik Skipper Larsen på den lysande (ironiskt) idén att slå ihop Allt i Hemmet med Sköna Hem för att ta hem de stora annonspengarna. De kom aldrig och båda tidningarna försvann! (AiH är numera tillbaka.) Men jag ska inte klaga. Jag blev erbjuden mitt livs chans: att starta en ny trädgårdstidning! Da-da-daa!
Det hade redan gjorts en dummy inom förlaget. Den fick jag och den låste jag in i ett skåp så långt bort från mig som möjligt. Det var nog inget fel på den men jag ville göra en helt annan tidning. Redan där blev Den Store Chefen och jag ovänner och det gick aldrig över.
Efter långa nätter och otroligt mycket jobb med en pytteliten redaktion (det var i den vevan man började krympa redaktionerna för användning av frilansare = billigare) kom tidningen ut lagom till trädgårdsmässan 1993. Där gjorde jag en liten kupp och tog mig, till min förvåning, igenom bevakningen utan svårighet och gav kung och Silvia ett färskt exemplar. Jag ville ge dem en tidningen var men kungen tyckte att det räckte med en och den fick Silvia. Hon är ju den trädgårdsintresserade så han hade rätt.
Innan tidningen kom ut skrev fackpressen (Viola Trädgårdsvärlden) om ”Bonniers lekstuga”. Mitt i tröttheten efter på tok för mycket jobb tog jag eld och gick i svaromål för enda gången i mitt liv.  Jag fick faktiskt en ursäkt.
Måttot för den nya trädgårdstidningen Allt om Trädgård var ”grundligt för nybörjare men alltid något för de som redan kan parat med skönhet, lust och glädje”. Det tog rätt lång tid att vinna ”amatörexperternas” hjärtan men tidningen startade mycket bättre än vi vågat hoppats. Jag minns inte siffrorna men prognoserna krossades rejält.
Under förberedelsearbetets år var jag på Alnarp (lantbruksuniversitetet) och lyssnade på ett föredrag om den holländska perennvågen. Jag blev totalsåld och i första numret hade vi en gedigen artikel om just detta skriven av Rune Bengtsson, fortfarande en höjdare i Trädgårdssverige. Här är den:

Åren har gått men jag tycker fortfarande att det är en riktigt bra artikel som står sig väl. Klicka så går det nog att läsa.
Nästa gång: Vilka skulle skriva och ta bilder?

Etiketter:

4 svar to “Kap 2: Början”

 1. Ruben Says:

  Bra väderkorn du har för trender! Du var tidigt ute!!
  Den här artikeln kommer jag faktiskt ihåg! Spooky – det var evigheter sedan jag läste så gamla nummer.
  Trevlig helg!
  /Ruben

 2. Madame C Says:

  Åh, vad spännande och kittlande att få följa med bakom kulisserna:)
  Ha en riktigt härlig helg,
  Charlotta

 3. Anja Says:

  Oj, oj vad jag minns så väl hur otroligt lycklig jag blev när AoT fanns som en alldeles ny, härlig trädgårdstidning. Själv var jag alldeles nybörjare då och jag hämtade både kunskap och inspiration därifrån – och Du, bästa Ulla, var en STOR trädgårdsförebild för mig.
  Det jättekuliga var att den fanns även på finska! Jag blev så förvånad över att hitta den i Finland på mitt kära modersmål. Däremot kommer jag inte ihåg om den fanns på finska från början (jag åkte dit bara en gång/år).

  Nu mera är det så att antingen har jag blivit mycket duktigare odlare och får hämta inspiration från så många andra ställen än tidningar eller också har den blivit ”sämre” som en del tycker (även jag), och numera köper jag den bara någon enstaka gång. Men DU har samma lyskraft på mig än;)))!/Anja

  • hasselmark Says:

   Nej, AoT kom inte ut på finska med en gång. Men det var den första svenska tidning någonsin som lanserades samtidigt i även Norge och Danmark – översatt och lite nationsanpassad. Det dröjde några år innan det även blev en finsk upplaga.
   Jag är naturligtvis glad för om jag kunnat ge lite inspiration.

   TREVLIG HELG!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s