Brukar du spira frön?

I butikerna finns det ju små skott från solrosfrön, ärter, smörgåskrasse, mangold och annat. Utbudet har ökat på senare år. Men när allt annat i trädgården går till vila är de här små odlingarna på fönsterbrädan riktigt trevliga. Bildens ärtskott är helt enkelt ”ärtsoppeärter” från specerihyllan. Grova frön, som ärter, behöver  blötläggas ett dygn innan de placeras på en bädd av fuktigt hushållspapper och en plastfolie över (gör små hål i den). Andra, som mangold, broccoli m fl, läggs direkt på pappret. Det gäller bara att hålla fuktigt, spraya. Det tar inte lång tid förrän du har färska grönsaker som ger koncentrerade antioxidanter och vitaminer. Tänka sig, hela vintern…
Tips: spira senapsfrön (finns i affärens kryddhylla) om du gillar en kick i salladen.

Ärtan, pärtan, piff, paff, puff.

Etiketter:

6 svar to “Brukar du spira frön?”

 1. Johanna Says:

  Du är stor inspirationskälla när det gäller odling från frö. Jag har alla dina böcker, tror jag, och brukar återkomma till de med jämna mellanrum. Just nu har jag lite paus. Ska ta hand om det sista innan vintern. Men snart börjar sökandet efter nya frön och utmaningar.
  I år blev det olika varianter av Pulsatilla som jag lyckades få att gro i mängder. Ska bli spännande att se alla blomma nästa år.

 2. Ulla Says:

  Jo, jag brukar också spira, men mest grodda 🙂 Både nyttigt och vackert.
  Just nu har jag mungbönor-groddar på gång. Svarta berlugalinser är en av mina favoritgroddar.
  Trevlig Helg!

 3. hasselmark Says:

  Johanna, att få många pulsatillor är inte fy skam.
  Ulla, Tänk vad man kan göra med små frön hela året.

 4. IET Says:

  Så fina bilder Ulla… Och jag ska prova att spira. Jag misslyckas alltid med groddning, men något säger mig att jag säkert kommer att lyckas bättre med spirning.
  /I.

 5. Linda Says:

  Nej, det går inte att spira, eller ens grodda, t ex senapsfrön på fuktigt hushållspapper!
  Jag har försökt 5 ggr innan jag gav upp!
  Jag höll koll varje dag, papperet blev aldrig uttorkat eller för blött. Med eller utan plastfolie (med små lufthål i, gjorde NOLL skillnad!

  Det ENDA som hände varenda gång var att alla senapsfrön täcktes fullständigt av mögel, långt innan de ens groddades, än mindre spirade! Sista gången vet jag inte om de faktiskt hann bli gröna, eller om de den gången täcktes av både vitt & grönt mögel i såna mängder (inom 24 h) att jag inte ens såg att det var senapsfrön över huvud taget!

  Däremot lyckas jag odla microgrönt/spira fina, normala solrosskott på vanliga, hela, skalade frön från matbutiken.
  Dock gör jag likadant för även gula ärtor, men 2 misslyckade försök med HELA, röda linser från Risenta (ingenting grodde ens), så nu köpte jag hela GRÖNA linser för att se om dessa går att grodda & sedan ”plantera” i jord för att få microgrönt.

  Jag är inte intresserad av groddar, men har blivit helt besatt av ärtskott (som turligt nog är väldigt enkla & jag får alltid 2 stora skördar från samma ärtor).

  Tyvärr börjar jorden mögla på vissa ställen varenda gång, och ännu värre blev det med solrosskotten, som dessutom smakade väldigt illa den gången.
  Jag vet inte varför jorden börjar mögla, men oftast är det en gul ärta eller solrosfrön som blivit dåliga/börjat ruttna & då blir jorden runt omkring möglig.

  Jag försöker hålla jorden så torr som möjligt utan att skotten dör av uttorkning, eftersom blöt jord = mögel & det ser alltid lika vidrigt ut.

  Jag sköljer alltid groddarna i väldigt varmt vatten (jag blir skållad av kranvattnet) & har hittills aldrig blivit matförgiftad el mått dåligt & enda gången skotten smakade illa var de misslyckade solrosskotten som jag, dumt nog, även täckte med ett tunt lager jord överst.
  Det gör jag inte fler gånger, för förutom att de ruttnade & möglade (liksom jorden) så smakade de så illa att jag genast slängde allt, ville ändå inte riskera att bli dålig.

  Men gud vad omöjligt det var att skölja bort all den jord som fastnade ÖVERALLT på varenda solrosskott när de växte upp genom det tunna, översta jordlagret. Det hade ändå varit omöjligt att äta dessa, pga att det var omöjligt att få bort all jord.

  Tack & lov så är ärtskott mycket godare & har varenda gång gett mig otroligt fina skott, som dessutom växer snabbt, utvecklar stora härliga blad & varje skörd har gett samma fina, stora ärtskott 2 ggr om.

  Tyvärr följde jag ett råd om att plantera ärtskott i 2 lager, med lite jord emellan, då skulle man alltså få nya ärtskott direkt efter att man avverkat första skörden.
  Tyvärr ruttnade många ärtor & jag groddar dom först innan plantering (då går det mycket snabbare att få höga, fina skott), men dessa groddar växte alltså aldrig utan ruttnade.

  Och lukten av ruttna ärtor är fruktansvärd, hela min inglasade balkong STANK. Jag fick genast springa ner & slänga soporna med jorden & alla ruttna ärtskott, för det stank genast lika illa i nästan hela lägenheten, när jag insåg vad som hänt & rensade bort just den odlingen 😦

  Nej, senapsfrön & hela, röda linser groddades inte ens, däremot skalade solrosfrön som ”alla” påstår är omöjliga att grodda/spira.
  Gula ärtor kan man nog knappast misslyckas med, om man håller sig till ETT lager & jag hoppas att de hela, gröna linserna kommer att funka.

  Först blötlägger jag allt i 24 h. Sedan ligger alla sorter var för sig i en övertäckt sil & sköljs i massor av kallt vatten 2-3 ggr/dag.
  När de börjat gro så sprider jag ut ett tätt, jämnt lager över några få cms vanlig planteringsjord.

  Nu råkar jag ha en påse såjord hemma, så jag ska testa om den lyckas få groddarna att spira, trots den lilla näringen, för groddarna ska ju bara växa i max 2-4 veckor & då har jag även hunnit få 2 skördar av ärtskotten.

  Men detta är de enda fröna jag fått tag på, förutom mangold som var svindyra & bara några få st. Givetvis var det bortkastade pengar, inget växte upp.

  Så nu har jag ingen större lust att köpa andra frön från nätet, jag föredrar nog ändå ärtskotten framför alla andra, särskilt om andra frön är ännu mer beska.
  Som 100% supersmakare är just besk smak otroligt jobbigt för mig, men ärtskotten är faktiskt goda om man bara äter ”rätt” sak till, så den beska smaken inte tar över.
  Solrosskott smakar alltid så metalliskt & är sällan goda, vare sig de jag har köpt eller spirat själv.

  Jag vet att det var ett gammalt inlägg, men kanske hittar någon annan hit någon gång & kan få nytta av mina tips, och jag var en fullständig nybörjare i början av sommaren.

  Har tidigare bara odlat lite egna örter (bl a färsk kattmynta, som mina 4 katter var galna i, liksom alla andra utekatter inom de närmsta 2 km, som kände lukten en varm sommarnatt… :-D) & lite isbergssallat för ca 10 år sedan, när jag bodde i en lägenhet i markplan med en stor uteplats.

  I år fick mina orkidéer stå kvar inomhus i sitt fönster, balkongen ockuperades av alla brickor & fat med microgrönt!
  För jag ÄLSKAR verkligen ärtskott & det är såå kul att hitta något helt nytt som är så billigt, enkelt & gott när man hunnit bli 43 år! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: