TULPANER

Här följer olika tulpaner, som jag har någon erfarenhet av. Bygger på listan efterhand, både med text och bilder, och hoppas att den kan vara till nytta när du ska plantera lökar i höst. Klicka på bilderna om du vill se dem större. (Nu lägger jag in uppifrån.)

‘Carnaval de Nice’
Jo, denna utsökta dubbla tulpan heter så men i kataloger och listor används för det mesta den engelska stavningen ‘Carnival de Nice’. Hur som helst, det är en helt förtjusande tulpan från 1953 med kraftigt flammiga blommor och vitkantade blad. Den sägs bli ca 50 cm hög men är enligt min mening betydligt kortare. Blommar relativt sent men är värd att vänta på. Återkommer hyggligt.

‘Abba’
En i mina ögon helt ljuvlig, fylld modern tulpan som popgruppen måste vara nöjd med. En sport av ‘Monte Carlo’ med ganska så bra uppträdande i trädgården. Återkommer hyggligt vilket långt ifrån alla dubbelblommande tulpaner gör. Men även värd att odla som ettårig. Så söt och charmerande. Give it a try.


‘Olympic Flame’
Medeltidig, 40-50 cm hög. Darwinhybrid. Det var en holländsk hybridiserare, Lefeber, som under 1900-talets första del efter mycket jobb fick fram de ståtliga tulpaner som oftast går under namnet Darwin-hybrider och även säljs i namnlösa mixer.
Mycket pålitlig återkommare, som inte är kinkig på något sätt.
Titta på hur den här tulpanen går in i förgängelsen – den har oneklien en egen metod. I ställer för att släppa kalkbladen viks de ner och sitter kvar tills de skrumpnar. 

  

Duc van Tol ‘Red and Yellow’
En liten sötnos , en historisk tulpan från 1595 och sägs vara den äldsta tulpanen i odling. Tänk att jag lyckades komma över 1 (ett) exemplar. Den blommar tidigt, är bara 15 cm hög och ser ut att komma igen. Hos mig är den på tredje året.
De här tidiga enkla tulpanerna var mycket uppskattade fram till andra världskriget. Sedan försvann de. Men lyckligtvis räddade tulpanmuseet Hortus Bulborum i Limmen, Holland, tulpanen från undergången och man kan vid mycket speciella tillfällen komma över någon lök. 

 Flocktulpan, Tulipa tarda
I det naturliga har den här tulpanen inte valt de mysigaste ställena utan lever i rasbranter och bland stenbumlingar i långt-bort-i-stan-platser som Kazachstan och Kirgizistan. Bara ca 20 cm hög, enkel och mycket pålitlig när det gäller att titta upp år efter år. Jag har flocktulpaner där jag grävt i flera omgångar. De lökar som då dyker upp petar jag bara ner igen och de tycks inte bry sig särskilt mycket. Den förvildar sig gärna. Tar man inte bort fröställningarna blir det snart en tät ”gräsmatta” av nya små plantor. Mycket söt i sin enkelhet och nyttig för trädgårdssjälen när så mycket annat får en ordentlig smäll av vinterns elaka snytingar om våren. Flocktulpanen står där obekymrad och tänder stjärnorna så fort en solglimt drar över himlen. Oumbärlig!
  

‘Ice Cream’
En helt galen tulpan från 2005.  Drev den i kruka under vintern i kallväxthuset och det gick bra. 20-25 cm hög. Troligen tidig. Nästa vår vet jag om den vill dyka upp igen.
Varifrån kommer egentligen en sådan här märklig tulpan? Jo, den uppges vara framtagen under 80-talet av den lettiske, kände lökmannen Janis Ruksans. En trevlig artikel om honom finns i Ålandsfuchsian, läs gärna den!  

  

  

‘Akebono’
Vet inte så mycket om den här tulpanen. Den bor hos grannen och ser bara fantastisk ut med fyllda gulvita persikotonade  kalkblad med inslag av grönt och röda kanter. Den lär vara döpt efter en japansk sumobrottare och lite talang åt det hållet tycks den ha, stor och bumlig, överväldigande. Den är ca 45 cm hög och en sport av ‘Jewel of Spring’. En ganska ny tulpan. 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Syrentulpan, Tulipa bakeri  ‘Lilac Wonder’
Man blir varm i hjärttrakten när den lilla syrentulpanen slår upp sina ljusblå, eller ljusrosa.  Bara det är värt en resa till Kreta där den är en vanlig vildblomma (fast då blekare och mindre än sorten ’Lilac Wonder’).
Tulpanen är döpt efter G.P. Baker, som var en pamp i Royal Horticulture Society. Han introducerade den (vildformen) 1895 och den kallas, åtminstone i England, för Bakers tulpan. Till oss trädgårdsodlare kom sorten ’Lilac Wonder’, en bara 10-20 cm hög soldyrkare, först 1971
Kalla och blöta somrar kan bli tulpanens undergång. Annars är den pigg på att föröka sig och bildar lökar i täta klumpar.

_____________________________
Du kommer att upptäcka att en del kallar tulpanen T. saxatilis. Som så ofta är det en namntvist som pågår men jag följer Kulturväxtdatabasen och så får vetenskaparna gräla vidare. Är det egentligen så viktigt att känna till det vetenskapliga namnet? (OBS! Det heter inte det latinska namnet utan det vetenskapliga.) Jo, om du vill vara säker på att hitta rätt växt så är det så. För att ”bara” glädjas över blomningen behövs inga namn alls.

3 svar to “TULPANER”

  1. Madame C Says:

    Vilken perfekt samlingssida du har här! Passar mig perfekt som börjar ladda för höstens tulpanbeställning. Tack för tipset om min tulpan. Jag var inne på länken du tipsade om och nog tror jag också att det är den tulpanen!
    Ha det gott,
    Charlotta

  2. GunMarie Thörnell Says:

    Hur ser fröställninger från tulpan ut?

Lämna en kommentar